Коензим Q10

Коензим Q 10 Biominerali / Coenzyme Q10 /Ubiquinone/

Коензим Q10 e открит през 1957 г. от Frederick Сrаnе като изолат от говеждо сърце. Химическата му структура е определена през 1958 г. Четири години по-късно Реtег Mitchell описва как CoQ10 произвежда енергия в клетката, за коеro през 1978 г. печели Нобелова награда по химия.

Описание

Днес вече знаем, че:

  • коензим Q10 e витаминоподобно вещество, което се среща във всички клетки на човешкия организъм;
  • По своята същност той е мастно разтворим и ce резорбира в тьнките черва заедно с растителните мазнини и останалите мастноразтворими витамини. Способността на чревната повърхност да резорбира витамина зависи от жлъчната секреция.
  • С негова помощ се синтезират 95% от всички енергийни молекули АТФ в тялото. Всяка клетка в живия организъм се нуждае от енергия за да осъществява жизнените си функции. Ролята на енергиен източник за клетката изпълнява молекулата аденозин трифосфат (АТФ), при разграждането на която се освобождава енергия.

На молекулярно ниво коензим Q10 изпълнява следните функции:

  • Осигурява непрекъснато производство на енергия на клетьчно ниво.
  • Отговаря за скоростта и качеството на обменните процеси, както и за регенерацията на всички органи и гькани.
  • Изпълнява функцията на мощен антиоксидант, защитавайки организма от пагубното действие на свободните радикали.
  • Осигурява нормалноro снабдяване на клетките с кислород като ги предпазва от хипоксия.
  • Намaлява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания и подобрява кръвообръщението.
  • Засилва имунната система.

Откъде и колко

Коензим Q10 нормално се синтезира в черния дроб на човека, както и на всички бозайници и на по-голямата част от гръбначните животни. Веществото се открива и в растенията, но в незначителни количества.

След 20-годишна вьзраст този синтез в човешкия организъм започва да намалява. Успоредно с това, с напредването на процеса на стареене на клетките, количеството на CoQ10 все повече се понижава. Недостигьт на това вещество в тялото води до нарушаване на енергийния баланс и различни функционaлни отклонения. Това настъпва, когато нивата на Q10 ce понижат с 25%, а концентрация под 50% е несъвместима с живота. Най-много страдат именно органите, в които той е най-концентриран.

Действието на CoQ10 ce свързва с ключово участие в процесите на генериране на енергия. Ето защо най-големи количества от него откриваме в клетки с голяма производствена активност – тези на сьрцето, черния дроб, мозъка, мускулите, далака и др.

Според учените липсата му се свързва не само с процеса на стареене, но може да доведе и до недостатъчност на сърдечно-съдовата функция, хипертония и други заболявания. Освен естественото намaляване на количеството CoQ10 c възрастта, той може да бъде изчерпван и от някои медикаменти, например някои препарати за понижаване на холестерола. Затова е уместно да се съчетае приемането на такива препарати с  хранителна добавка Коензим Q10.

При възраст над 50г. задължително е на лице понижен синтез, чието ниво е различно за всеки индивид. Очевиден ефект от това е пониженият метаболитен капацитет на всяка кдетка. Намалява регенераторната им възможност на ниво клетьчни органели, ДНК, РНК или митотичната активност на делящите се клетки.

От друга страна намалява съществено и ефективността на имунната система. Това се изразява, като намалена резистентност към различни екзогенни заболявания с инфекциозна и неинфекциозна гeнеза, понижен противотуморен имунитет, забавяне и качествена промяна във фазите на възпалението и отпадането на некротичните тъкани.

За да се компенсира намаления синтез и спада в нивата се налагa допълнителен прием на Коензим Q10. Макар и да се съдържа в храни като телешкото, агнешкото месо, ядките, яйцата и някои плодове и зехенчуци, то концентрациите му са толкова ниски, че е невъзможно да си набавим необходимите количества чрез хранителeн режим.

Смята се, че степента на абсорбция зависи от степента на недостиг- колкото липсата на CoQ1O е по-голяма, толкова по-ефективен е приемът му като хранителна добавка.

Полезното действие на коензим Q10 настъпва бавно, 2-3 седмици след началото на приема. Тези, които чувстват подобрения само няколко дни след първоначалната употреба, най-вероятно са имали много голям дефицит на коензим Q10.

За борба с болестите

В борбата с болестите

В средата на 60-те гoдини Японски учени потвърждават, че CoQ10 е концентриран в миокарда, или сърдечния мускул. Негoвата роля в сърцето е установена: “Сърцето е един от най-енергийните органи, бие приблизително 100 000 пъти на ден и 36 милиона пъти на година, и зависи от CoQ10, заради “биоенергията””. Има безброй много случаи, описани в литературата, потвърждаващи ролята нa CoQ10 в борбата с болестите на сърцето. CoQ10 защитава сърдечния мускyл и подобрява сърдечната дейност.

Значението за човека се доказва с това, че сърцето може да спре да функционира, ако нивото на CoQ10 падне със 75%.

Друга интересна тема са свободнитe радикали като потeнциални причинители на ракови заболявания. Те причиняват мутациии и разрушават ДНК в клетките. CoQ10 e включен в синтеза на ДНК и намалява мутациите. Трябва да се знае, че различните антиоксиданти са добри в борбата с различни видове ракови заболявания. През послeдните години учените обръщат все пo-голямо внимание на ролята на CoQ10 в борбата с рака. Oписани ca много случаи на пациенти с положителни резултати след лечение c CoQ1O. Един такъв случай е пациентка на 75 години, на която е отстранен малък тумор ог гърдата. Тя отказала втора операция за премахване на допълнително развитите тъкани и започнала приемането на 300 mg CoQ 10 дневно. Три месеца по- късно мамографските изследвания показали, че няма следи от тумора и няма метастази.

Учените използвайки свойството на CoQ10 дa стимулира имунната система започват дa го прилагат при пациенти със СПИН и HIV позитивни. Факт е, че през 1986 r. Folkers и Реr Langjon започват такива изследвания като резултатите са били положителни и дори се е стигнало до патентоване на прилагането на CoQ10 върху заразени с вируса на СПИН.

Не трябва да се подмине и факта, че ученитe хвърлят много усилия и в използването на CoQ10 при лечението на хора страдащи от болестта на Паркинсон. Изследванията показват, че при тези пациенти нивото на CoQ10 в митохондрията е намалено, а оттам и самата функция на митохондрията е намалена. Тестовете върху животни показват, че CoQ10 може да предпазва област от мозъка, която е разрушена при страдащите от болестта на Паркинсон. Последните научни изследвания показват, че убихинонът действа като важен антиоксидант в мозъчната тъкан и би могъл да предпазва от нервно-дегенеративни заболявания като болест на Паркинсон и Алцхаймер. Опитите на учените в тази област продължават.

Коензим Q10 ce използва предимно за предпазване от сърдечни заболявания и хипертония, но се дава и за укрепване на имунната система, за защита на лигавицата на стомаха и дванайсетопръстника, ускоряванезарастването на язвените лезии.

Притежава положителен ефект при алергии, астма и заболявания на дихателната систeма. Добри резултати са постигнати при забавяне процесите на стареене, лечение на затлъстяване, кандидози (инфекции, причинени от Candida albicans), пародонтоза, диабет, прилага се и в лечението на шизофрения. Приемът на долълнителни количества Коензим Q10 намaлява симптомите при пациенти с мигрена.

CoQ10 e актyален във всички страни с висока здравна кyлтура. В САЩ е официална хранителна добавка от 1992 г. Около 10 млн. японци го използват ежедневно. В Европа също милиони хора желаещи да съхранят своята младост, работоспособност и високо качество на живот, ежедневно приемат този ценен продукт.

Хранителна добавка.

Състав: Всяка капсула съдържа 30 mg коензим Q10 Biominerali .

Дозировка: От 2 до 4 капсули на ден. Максимална дневна доза – 4 капсули. Да не се приема от деца до 5 години. Да не се превишава препоръчаната доза за дневен прием.

Да не се употребява като заместител на балансираното и разнообразно хранене!

За перорално приложение.

Цена: 19 лв

При поръчка на 3 и повече броя доставката с куриер е безплатна.

За поръчки:

За поръчки:

0888 625 802, 0878 70 16 58

office@magnezij.com

www.biominerali.info

www.magnesiumclinic.com

При поръчка на 3 и повече броя доставката с куриер е безплатна.